Skip to content
Bihar History

65th BPSC

1. Who wrote the book, Desher Katha?

(a) Sakharam Ganesh Deuskar

(b) Rajendra Prasad

(c) Nivran Chandra

(d) Murali Mohan Prasad

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: A

Sakharam Ganesh Deuskar – Desher Katha

Sakharam Ganesh Deuskar (1869-1912) a close associate of Sri Aurobindo.

A Marathi Brahmin who had settled in Bengal, Sakharam was born in Deoghar.

He studied in the Deoghar School and later became a teacher there.

He was Barin’s teacher of History.

 

2. Who was the Editor of ‘Searchlight’ newspaper in Bihar?

(a) Abdul Bari

(b) Lambodar Mukherjee

(c) Murali Mohan Prasad

(d) Ramananda Chatterjee

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: C

‘Murali Mohan Prasad’ was a well-known journalist from Bihar.

He was the editor for the Searchlight Newspaper.

The publication of Searchlight began in 1918 as a bi-weekly newspaper.

It became tri-weekly in 1920.

In 1930 it started appearing as a daily.

The first editor of Searchlight was Syed Haider Hussain and the second was Maheshwar Prasad.

After that CSR Somayajulu and S. Ranga Iyer also became an editor in turn.

Murali Manohar Prasad was the editor for the longest time.

 

3. Who formed the ‘Bihar Socialist Party’ in 1931?

(a) Phulan Prasad verma

(b) Swami Yoganand

(c) Narhari Parikh

(d) Dadabhai Naoroji

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: A

In 1931, the ‘Bihar Samajwadi Party’ was formed by Jayaprakash Narayan, Phoolan Prasad Verma and few others.

The process of development should be controlled by the state and the kings and landlords should be eradicated without compensation.

In the year 1948, Jayaprakash Narayan led the Samajwadi Party of the Congress and later formed the Samajwadi Socialist Party in association with the Gandhian principles.

On April 19, 1954, at Gaya, Bihar, he announced to dedicate his life to Vinoba Bhave’s Sarvodaya movement.

In the year 1957, he decided to leave politics in favour of

He died on 8 October 1979 in Patna due to heart disease and diabetes.

 

4. Yousuf Shah Chak, the last Muslim ruler of Kashmir valley, who was exiled to Bihar by the Mughal emperor Akbar, was buried in:

(a) Patliputra

(b) Rajgir

(c) Munger

(d) Nalanda

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: D

Yusuf Shah Chak, he was the last independent Muslim ruler of the Kashmir Valley.

They were recent converts to Islam during this period and maintained hindu names

While smaller in number, they were formidable and ferocious fighters of huge structure and soundly defeated the great Mughal Emperor Akbar twice and that too with a much smaller army.

Some discontented Kashmiri nobles were often pushing Akbar to annex Kashmir.

Yousuf Shah Chak, the last Muslim ruler of Kashmir valley, who was exiled to Bihar by the Mughal emperor Akbar, was buried in Nalanda, Bihar.

 

5. Who is considered as the creator of Modern Bihar?

(a) Sachidananda Sinha

(b) Kumar Kalika Prasad Sinha

(c) Sir Ganesh Singh

(d) Acharya Narendra Dev

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: A

 

6. Who formed Bihar Provincial Kisan Sabha?

(a) Swami Sahajanand Saraswati

(b) Ram Sundar Singh

(c) Ganga Sharan Sinha

(d) Ramamnand Mishra

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: A

Swami Sahajanand Saraswati formed the Bihar Provincial Kisan Sabha (BPKS) in 1929.

Its main aim was to mobilise peasant grievances against the zamindari encroachment on their occupancy rights, and thus sparking the Farmers’ movement in India.

 

7. Dutch East India Company established its factory at Patna in which year?

(a) 1601

(b) 1632

(c) 1774

(d) 1651

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: B

Dutch East India Company established their factory at Patna in

Now the place is known as Patna College.

 

8. Who established Swaraj Dal in Bihar?

(a) Shri Krishna Singh

(b) Ramlal Shah

(c) Bankim Chandra Mitra

(d) Sachindra Nath Sanyal

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: A

Motilal Nehru and Chittaranjan Das formed Swaraj Dal.

Narayan Prasad was the first Chairman and Abdul Bari was the first Secretary Bihar’s Swaraj Dal.

A branch of Swaraj Dal was formed in Bihar which was led by Sri Krishna Singh.

 

9. The name by which Ashoka is generally referred to in his inscription is:

(a) Chakravarti

(b) Priyadarshi

(c) Dharmadeva

(d) Dharmakirti

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: E

Devanampiya Piyadassi is the name by which Ashoka is generally referred in his inscriptions distributed all over India.

 

10. Who led the 1857 Revolt in Bihar?

(a) Babu Amar Singh

(b) Hare Krishna Singh

(c) Kunwar Singh

(d) Raja Shahzada Singh

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: C

Kunwar Singh was a leader during the Indian Rebellion (Revolt) of 1857.

He belonged to a Maharaja Zamindar family of the Ujjainiya clan of the Parmar Rajputs of Jagdishpur, currently a part of Bhojpur district, Bihar, India

 

11. Who led cultivators in Bihar during the Non-cooperation Movement?

(a) Swami Vidyananda

(b) Raj Kumar Shukla

(c) Shri Krishna Singh

(d) J.B. Sen

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: A

In 1920-21, the peasant activist swami Vidyananda led a protest movement against Darbhanga Raj.

This movement was spread over the districts of Darbhanga, Muzaffarpur, Bhagalpur, Purnia and Munger in North Bihar.

Swami Vidyananda was inspired by Gandhiji’s Champaran movement and often claimed to be disciple of Gandhiji.

64th BPSC

1. After the Mahaparinirvana of Lord Buddha, the first Buddhist council was held at:

(a) Rajgriha (Rajgir)

(b) Gaya

(c) Pataliputra

(d) Vaishali

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: A

The meeting was led by Mahakasyapa under the patronage of the king Ajatashatru.

Its objective was to preserve the Buddha’s sayings (suttas) and the monastic discipline or rules (Vinay(a).

Even though the Buddha allowed the Sangha to abolish the minor rules, the Sangha made the unanimous decision to keep all the rules of the Vinaya.

Ananda recited the Suttas.

The monk Upali recited the Vinaya.

A council of 500 Arahants was held at Rajgir three months following the Buddha’s death to agree on the contents of the Dhamma and Vinaya.

It is said that following the Buddha’s death, 499 of the Buddha’s top arahats were chosen to attend the council, with one seat reserved for Ananda, then a sotapanna.

 

2. Who among the following was the first to explain that the rotation of the earth on its

own axis accounts for the daily rising and setting of the sun?

(a) Aryabhata

(b) Bhaskara

(c) Brahmagupta

(d) Varahamihira

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: A

In 499 CE, the Indian astronomer Aryabhata wrote that the spherical Earth rotates about its axis daily, and that the apparent movement of the stars is a relative motion caused by the rotation of Earth.

 

3. The ruler of Suvarnabhumi, who founded a Buddhist monastery at Nalanda and requested Devapala through his ambassador to grant five villages for its maintenance, was:

(a) Dharanindra

(b) Sangramadhananjaya

(c) Balaputradeva

(d) Chudamanivarmana

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: C

It is known through the Nalanda inscription that Balaputradeva ordered the construction of a Buddhist monastery in Nalanda, India.

He also requested Devapala through his ambassador to grant five villages for its maintenance.

He also sent an ambassador to China.

 

4. The earliest description Bakhtiyar Khilji’s invasion Bihar is in:

(a) Tarikh-i Hind

(b) Tabaqat-i Nasiri

(c) Taj-ul Maasir

(d) Tarikh-i Mubarak Shahi

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: B

The earliest descriptions of the Bakhtiyar Khalji invasion of Bihar is in Tabaqat-i Nasiri.

The elaborate history was written by Minhaj-i-Siraj.

According to this source, Bakhtiyar Khalji suddenly planned and attacked Bihar’s fort with help of two hundred horsemen.

 

5. When were the rights of the tenants on land in Bengal and Bihar recognized by the

Bengal Tenancy Act?

(a) 1868

(b) 1881

(c) 1885

(d) 1893

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: C

Bengal Tenancy Act 1885 was an enactment of the Bengal government defining the natural rights and liabilities of zamindars and tenants in response to widespread peasant discontent threatening the stability of the colonial system of governance.

 

6. When did Bihar became a separate province in India?

(a) 1897

(b) 1905

(c) 1907

(d) 1912

(e) None of the above / More than one of the above

 

Answer: E

On 1 April 1912 both Bihar and Orissa were separated from Bengal as Bihar and Orissa Province.

On 1 April 1936 Bihar and Orissa became separate provinces.

The Government of India Act provided for the election of a provincial legislative assembly and a responsible government.

 

7. Who invited Gandhiji to Champaran?

(a) Rajendra Prasad

(b) Raj Kumar Shukla

(c) Mazharul Huq

(d) Krishna Sahay

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: B

During the 31st session of the Congress in Lucknow in 1916, Gandhiji met Raj Kumar Shukla, a representative of farmers from Champaran, who requested him to come and see for himself the miseries of the indigo ryots (tenant farmers) there.

Gandhi later wrote in his autobiography “I must confess that I did not then know even the name, much less the geographical position, of Champaran, and I had hardly any notion of indigo plantations.”

 

8. When was the Bihar Socialist Party formed?

(a) 1921

(b) 1927

(c) 1931

(d) 1934

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: C

Bihar Socialist Party was formed in 1931 by Ganga Sharan Sinha, Rambriksh Benipuri and Ramanand Mishra.

Bihar Congress Socialist Party was formed in 1934 when Jaiprakash Narayan convened meeting at Anjuman Islamia Hall in Patna.

Archarya Narendra Dev was the first president and Jai Prakash Narayan was made General-Secretary.

 

9. Who among the following was the leader of the first Congress Ministry in Bihar?

(a) Anugraha Narayan Sinha

(b) Abdul Bari

(c) Jayaprakash Narayan

(d) Shri Krishna Sinha

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: D

The first leader of a Congress Ministry in Bihar was Shri Krishna Singh.

Born on October 21, 1887 Shri Krishna Singh was inducted as the Chief Minister of Bihar in 1937 and continued to be the leader and chief minister till 1961 when he died.

He is widely acknowledged as one of the founding people of Modern Bihar along with Dr Rajendra Prasad and others.

 

10. Bihar as an Indian State was formed in:

(a) 1911

(b) 1912

(c) 1936

(d) 2000

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: C

 

11. Where did Kunwar Singh join the Rebellion of 1857 against the British?

(a) Arrah

(b) Patna

(c) Bettiah

(d) Varanasi

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: A

 

12. In which territory did tribal’s rebel against the British?

(a) Bihar

(b) Punjab

(c) Sindh

(d) Kathiawar

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: A

Popular tribal’s revolts that took place in Bihar against the British rule were Ho and Munda Uprising, Kol Uprising, Bhanji revolt, Santhal Uprising, Sapha Hor, Revolt, Munda Revolt and tana Bhagat movement.

 

13. Gandhiji’s Non-Cooperation Movement urged people to avoid alcohol. This resulted

in a serious loss of revenue for the government. The government of a province circulated

a list of prominent individuals who drank alcohol as a device to persuade people to start

drinking again. Name the province.

(a) Andhra Pradesh

(b) Bihar

(c) Bombay

(d) Gujarat

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: B

 

14. During Salt Satyagraha, in Bihar, in addition to making salt, the people chose to oppose the government by opposing which tax?

(a) Chowkidari

(b) Haathi

(c) Development

(d) Malba

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: A

Eastern India became the scene of a new kind of no tax Campaign during Salt satyagraha refusal to pay the Chowkidari Tax.

Chowkidars, paid out of the tax levied specially on the villages, were guard who supplemented the small policy force in the rural areas in this region.

 

15. The elected Government of Bihar resigned in February 1938 for which reason?

(a) The participation of India in war

(b) Satyagraha against the British at the call of Gandhi

(c) High taxes being imposed by the British

(d) For the release of political prisoners

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: D

The elected Government of Bihar resigned in February 1938 in order to take up the cause of political prisoners.

As a result, the viceroy conceded demand of elected government of Bihar, and thus Yogendra Shukla and other political prisoners were released.

 

16. Who was connected with the Bihar Kisan Sabha?

(a) Swami Sahajananda

(b) Karyananda Sharma

(c) Rahul Sankrityayan

(d) Yadunandan Sharma

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: A

Although Kisan Sabha was formed in 1929, but it gained momentum in 1930s with Swami Sahjanand Sarswati as its tallest leader.

It was the strength of Bihar provincial Kisan Sabha which catapulted him to become the president of All India Kisan Sabha formed in 1936 at Lucknow. And just after a year Congress ministry was formed in Bihar.

63rd BPSC

Bihar provincial Kisan Sabha was formed in:

(a) 1929

(b) 1930

(c) 1931

(d) 1932

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: A

 

 

By which Act, Bihar became a separate province?

(a) The Government of India Act of 1935

(b) The Govt of India Act of 1919

(c) The Indian Councils Act of 1909

(d) The Indian Independence Act of 1947

None of the above/ More than one of the above

 

Answer: A

[https://en.wikipedia.org/wiki/Bihar_Province#:~:text=On%201%20April%201912%20both,assembly%20and%20a%20responsible%20government.]

 

 

The salvation place of Mahavirji, the originator of Jain religion, is located at:

(a) Maner

(b) Rajgir

(c) Pawapuri

(d) Jalan Fort

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: C

Lord Mahavira occurred in the town of Pawapuri in Bihar.

His life as a spiritual light and the night of his nirvana is remembered by Jain’s as ‘Diwali’.

 

Who established a branch of Anushilan Samiti at Patna in 1913?

(a) Rewati Nag

(b) Yadunath Sarkar

(c) Sanchindra Nath Sanyal

(d) Mazharul Haque

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: C

 

 

Who organised Kisan Sabha at Munger in 1922-23?

(a) Swami Sahajanand Saraswati

(b) Shri Krishna Singh

(c) Mohammed Jubair

(d) K.N. Singh

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: E

Jubair and Krishna Singh organised Kisan Sabha at Munger in 1922-23.

Both were influenced by the Champaran Movement.

Jubair became its President and Shri Krishna Singh became its Vice-president.

 

Bihar Socialist Party was born in 1934 with its secretary:

(a) Acharya Narendra Dev

(b) Jayaprakash Narayan

(c) Rambriksh Benipuri

(d) Karpoori Thakur

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: B

Rambriksh Benipuri and Jayaprakash Narayan convened a meeting in Patna on 17th May, 1934 to establish Bihar Socialist Party.

Acharya Narendra Dev became its president and Jayaprakash Narayan became its General Secretary.

 

Who was the member of the Constituent Assembly of India from Bihar?

(a) A.N. Sinha

(b) Rajendra Prasad

(c) Jagjivan Ram

(d) Shyam Nandan Prasad Mishra

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: E

[http://164.100.47.194/loksabha/constituent/Constituent.aspx]

[https://rajyasabha.nic.in/rsnew/constituent_assembly/constituent_assembly_mem.asp]

 

The first Indian Ministry in Bihar in 1937 came into existence under whose leadership?

(a) Shri Krishna Singh

(b) Md. Yunus

(c) G. S. Lal

(d) Wahab Ali

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: B

Md. Yunus earns the distinction of having served as the first Premier (Prime Minister, now called Chief Minister) of Bihar during April- July 1937.

 

When was Patna Lawn renamed as Gandhi Maidan?

(a) During Quit India Movement

(b) During Anti Simon Commission Rally

(c) During Champaran Satyagraha

(d) On the eve of Independence

(e) None of the above/ More than one of the above

 

Answer: E

Patna lawn was renamed Gandhi Maidan shortly after the death of Mahatma Gandhi in 1948.

He was killed by Nathuram Godse and his accomplices due to ideological differences they had with Gandhiji.

Initially, Patna lawn was named after the capital of the Indian state of Bihar.

The Maidan has been the centre-point of many rallies in the past few decades.

It was the site from where Mohammed Ali Jinnah delivered a stirring speech against the Congress.

60th-62nd BPSC

Who was the leader of revolutionaries in Bihar during the Revolt of 1857?

(a) Namdar Khan

(b) Babu Kunwar Singh

(c) Birsa Munda

(d) Shankar Shah

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: B

During the independence struggle of 1857, Babu Kunwar Singh led the battle of Arrah at the age of 80.

 

A leader of Bihar who left his lucrative practice during Non – Cooperation Movement was:

(a) Jai Prakash Narayan

(b) Rajendra Prasad

(c) Sahajanand Saraswati

(d) Raj Kumar Shukla

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: B

Rajendra Prasad a pleader of Bihar who left his lucrative practice during Non-Cooperation Movement.

 

Who was the first Muslim Conqueror of Bihar?

(a) Malik Ibrahim

(b) Iltutmish

(c) Bakhtiyar Khalji

(d) Ali Mardan Khalji

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: C

Bakhtiyar Khalji was the first Muslim Conqueror of Bihar.

 

Nalanda Vihar was destroyed by:

(a) Bakhtiyar Khalji

(b) Qutub-ud-din Aibak

(c) Muhammad Bin Tughlaq

(d) Alauddin Khalji

(e) None of the above/More than one of the above

 

Answer: A

Nalanda was very likely ransacked and destroyed by an army of the Mamluk Dynasty of the Muslim Delhi Sultanate under Bakhtiyar Khilji in 1200 CE.